The world is not what we see
The world is mostly what we can't see

 

 Live Tracking and Forum:

 

Check Matevz's position and leave him a message


Research:

 

Research

 

 

www.aerovizija.com
www.wingsforever.com
www.panalp.net


ITINERARY NORTH POLE

 


Monograph Over The Blue Planet:

 

Monograph Over The Blue Planet

 


books:

 

 

 

 

     

 

Matevžev projekt za "Svet, kot ti je všeč, s podnebjem, kot ti je všeč"
10.07.2013

Projekt merjenja koncentracij črnega ogljika v ozračju na letu okoli sveta, ki ga je Matevž Lenarčič opravil v času od januarja do aprila 2012, smo prijavili na razpis Generalnega direktorata za podnebno politiko pri Evropski komisiji. Svet, kot ti je všeč, s podnebjem, kot ti je všeč je naslov kampanje, s katero Evropska komisija opozarja na nujnost podnebnih ukrepov in nizkoogljičnega gospodarstva ter poskuša spodbuditi ustvarjalne in inovativne ljudi v Evropski uniji, da svoje nizkoogljične pobude postavijo na preskus in v navdih drugim. 


Ker smo mnenja, da so Matevževi projekti res vzpodbuda in navdih ne samo na področju podnebnih ukrepov, ampak za boljše življenje na sploh, vas vabimo, da preko povezave http://world-you-like.europa.eu/sl/uspesne-resitve/pregled-projektov/green-light-world-flight-measurements-of-concentration-and-distribution-ob-black-carbon/  še vi oddate svoj glas.

SPREJEM MATEVŽA LENARČIČA NA AERODROMU PORTOROŽ
01.07.2013

V petek je v Portorož v formaciji 5 portoroških letal, ki so ga pričakala na Črnem kalu, na Aerodrom Portorož priletel Matevž Lenarčič - svetovni pilot leta 2013.


Lokalni organizatorji svečanega sprejema: Aerodrom Portorož, Aeroklub Portorož, Lipican Aer ter Istriana Portorož v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, Avditorijem Portorož ter Oštarijo Tomi Portorož so skupaj z ekipo GLWF Matevžu pripravili topel sprejem, tiskovno konferenco in kratek slovesni program s presenečenjem dneva.


Matevž Lenarčič je priletel v Portorož na slovesni slovenski sprejem po razglasitvi prestižne nagrade SVETOVNI PILOT LETA 18.6.2013 v Parizu, katero mu je podelil Flightglobal Achievement Award na tamkajšnjem Air show-u.


V krogu njegovega teama GreenLight WordFlight (GLWF) so poleg predstavnikov glavnih sponzorjev Matevževega projekta poleta okrog sveta s Pipistrelovim Virusom SW; med njimi sta mu iz Pipistrela Ajdovščina besede: “ Zaradi tebe Matevž Pipistrel dela boljša letala” ki sta jih izrekla direktor razvoja v Pipistrelu dr.Gregor Veble in vodja projektov Tine Tomažič, Matevžu čestitali in izročili svoja simbolna spominska darila tudi direktor marketinga Petrol-a Rok Cuderman ter predstavnica Ministrstva za zunanje zadeve Polona Mal. Matevžu je čestital tudi predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je zaradi svoje zadržanosti v času gostovanja angleškega princa s soprogo prav ta čas v Sloveniji, na sprejem v Portorož poslal Matevžu svojo čestitko z brzojavko.


V hangarju portoroškega letališča, kjer je potekal svečani sprejem in tiskovna konferenca, so se dogodka udeležili poleg številnih medijev tudi mnogi ljubitelji letenja in člani več aero klubov, ekologi ter veliko znanih obrazov ter kljub temu, da je dogodek potekal sredi delovnega dne tudi mnogi domačini, poleg vseh pomembnih imen iz portoroškega turističnega gospodarstva. Matevža so v imenu piranskega župana Petra Bossmana, ki je bil ta čas na potovanju v tujini, dobrodošlico izkazali s predvajanjem popularnega video spota ”Skoči v Portorož”. v katerem kot pilot na letalu nastopa tudi piranski župan, z njegovim zračnim pozdravom; sicer pa se je sprejema v imenu Občine Piran udeležila podžupanja Meira Hot.


V Portorož je prišlo tudi več Matevževih privržencev, tudi FB skupine “ Award pilot of the world for Matevž Lenarčič.” Ta je v času tekmovanja Flightglobal ob Matevževi prepoznavnosti širom sveta sodelovala pri vneti promociji glasovanje za Matevža tudi skozi danes najbolj razširjeno socialno omrežje Facebook med člani skupine in prijatelji doma in širom po svetu. Seveda so Matevža res navdušeno pozdravili prav številni domačini in prebivalci Obale, saj je tokrat Matevž po tem, ko je že obletel ves svet in pridobil laskavi naziv ”Pilot sveta”, prvič v času njegovih svetovnih projektov pristal na Aerodromu Portorož. V Portorožu, slovenski turistični prestolnici, si ta dogodek na pragu poletne sezone štejejo v veliko veselje in čast, saj so podvigi Matevža Lenarčiča s Pipistrelovim ultralahkim letalom Virus SW širom sveta odlična promocija Slovenije, posebej pa še destinacij, ki jih Matevž predstavlja tudi v nekaj svojih knjigah in filmih s fotografijami in posnetki iz zraka; med njimi je tudi knjiga Slovenski mediteran ter film o solinah.


Skozi PROGRAM DOGODKA, potem ko je ob 12.h Matevž Lenarčič priletel na mednarodno letališče Aerodrom Portorož v zračni formaciji 5 letal, vključno z letaloma dveh ženskih pilotk - članic prve slovenske ženske pilotske sekcije v Aeroklubu Portorož.


Ob Matevževem pristanku so gasilci Aerodroma izvedli veličasten vodni slavolok.

Po avdiaciji zbrane publike ob letališki stezi, sta v hangarju Matevža pred pričetkom tiskovne konference v imenu lokalnih organizatorjev pozdravila pobudnika Matevževega portoroškega sprejema, Andreja Humar Fatorič – Istriana Portorož ter Robert Krajnc, direktor Aerodroma Portorož, ki sta zatem z odra tudi vodila vso petkovo slovesnost.


Robert Krajnc je Matevžu namenil sledečo pozdravno predstavitev:

“Matevž Lenarčič - najboljši pilot sveta, je premagal je tudi "neustrašnega Felixa Baumgartnerja!
Matevž Lenarčič, znani alpinist in pilot, je tudi diplomirani biolog, podjetnik, fotograf in avtor enajstih knjig. Knjiga Alpe, kot jih vidijo ptice je izšla v petih jezikih v štirih državah, na filmskem festivalu v kanadskem Banffu pa je prejela nagrado za najboljšo knjigo v kategoriji Mountain Image. Udeležil se je alpinističnih odprav na Grenlandijo, Himalajo (Annapurna I in IV), v Karakorum in Patagonijo (Fitz Roy in Cerro Torre) ter v Afriko. Z letalom se je odpravil v Transsibirijo (2002), okoli sveta (2004) in v Afriko (2005). Še posebej odmeven je njegov podvig GreenLight WorldFlight 2012, med katerim je z ultralahkim letalom Pipistrel Virus SW obletel Zemljo že drugič. Letos, natančneje 22.04. pa je Matevž preletel Severni tečaj.


Letalski strokovnjaki iz podjetja Pipistrel iz Ajdovščine so morali za ta polet Matevževo letalo nekoliko prilagoditi, ter prirediti za hud mraz. Pri tem podvigu je Matevž preletel kar 15.600 km (Norveška, Severni tečaj, Kanada) Vračal pa se je po znameniti Lindbergovi poti. Matevž ima več kot petnajst let izkušenj z jadralnim padalstvom in je pilot z licenco PPL–IFR z več kot 3.000 urami letenja.


Pri vseh svojih letalskih podvigih pa Matevž Lenarčič med svojimi poleti pridno beleži vtise, njegove fotografije pa so prava paša za oči. Matevž Lenarčič je bil nominiran za letalca leta, zaradi izjemnega dosežka – leta 2012 je namreč že drugič obletel zemeljsko oblo z ultra lahkim letalom ajdovskega Pipistrela. Na svoji poti je prečkal ekvator kar šestkrat, preletel 80.000 kilometrov razdalje preko skoraj 60 držav in 120 narodnih parkov. Preletel je tri oceane in pet najvišjih vrhov celin vključno z Mt. Everestom, pristal pa je tudi na Antarktiki, kar je sploh prvi pristanek ultralahkega letala na tej celini.


In ravno zato se je Matevž znašel v boju za ugledno letalsko nagrado ”Aviator of the year” za katero so se potegovali posadka helikopterja, ki je morala med junaško reševalno akcijo zasilno pristati v Severnem morju, kontrolorji, ki so urejali promet med londonskimi olimpijskimi igrami, in celo Felix Baumgartner, prvi človek, ki je skočil z roba vesolja. A Lenarčičev polet okoli sveta je zasenčil vse. Prav zato ima zmaga slovenskega pilota še toliko večji pomen.¨”


Ob koncu tiskovne konference so gostitelji Matevžu Lenarčiču pripravili tudi atraktivno presenečenje dneva na obali za gosta in zbrano publiko: nastop finalista oddaje “Slovenija ima talent”: Nik-a Oblak-a iz Nove Gorice, ki je z letalskim modelom v hangarju izvedel svoji dve neverjetni točki, prvo na glasbo pesmi “My way” je Nik priredil prav za Matevžev sprejem, tej pa je sledila še prav adrenalinska točka z mixom njegovih nastopov iz nedavnih TV oddaj.


Matevž je bil resnično presenečen in navdušen, saj oddaje v času preleta severnega tečaja ni spremljal in je talentiranega Nika zato spoznal prvič. In s prav širokim nasmehom se je odzval novemu izzivu, ko mu je voditeljica sprejema po tem nastopu izdala tudi Nikovo največjo željo, ki jo ta v talentih izdal v polfinalih in katera v Portorožu ni ostala preslišana: da bi Nik poletel s pravim malim ali jadralnim letalom, saj je v življenju tega talentiranega 14 letnika kljub njegovemu izrednemu vodenju letalskega modela bilo doslej le nekaj poletov v turistične destinacije na velikih komercialnih letih, še nikoli pa ni letel z majhnim letalom.

Matevž je bil takoj za ta izziv, da prav on, pilot sveta, izpolni to Nikovo največjo življenjsko željo in je že kar takoj po prireditvi s svojim letalom Pipistrel Virus SW popeljal Nika na polet nad slovensko obalo! Težko je z besedami izraziti globoka čustva doživetja in sreče, ki so se poleg obeh teh dveh prav posebnih slovenskih talentov ta dan dotaknila prav vsakega udeleženca Matevževega sprejema na Aerodromu Portorož.


Gostitelji so Matevžu ob koncu prireditve poklonili še košaro domačih proizvodov blagovne znamke “Product Piran”, ki so ga za Matevža pripravili v Zavodu socialnega podjetništva Vrtnica iz Portoroža: solni cvet, piransko sol, piranska oljčna olja, piranska vina in domače eko proizvode.


Ob zaključku programa je skupaj z voditeljema, Matevževimi člani ekipe, Pipistrel teamom in njegovimi pokrovitelji z vinom Portoroška vrtnica Matevžu nazdravila Vinska kraljica Slovenske Istre Kim Mahnič, Matevža pa je s kozarcem te dobre kapljice postregel sommelier Igor Jakomin – ki je evropski prvak sommelierjev.


Ob odlični domači istrski kulinarični pogostitvi v izvedbi Oštarije Tomi Portorož se je nadaljevalo druženje z gosti še v popoldan.


Tokratni dogodek so vsi sodelujoči pripravili na ljubiteljski osnovi in z velikim zadovoljstvom resnično iz srca – ponosni na Slovenijo in dosežke njenih posameznikov in skupaj z njimi je svečani dogodek slovenskega sprejema Matevžu Lenarčiču- svetovnemu pilotu leta 2013 - podelilo še veliko ponosnih slovenskih src.


Zapisala:
Andreja Humar Fatorič, koordinatorka dogodka


Gsm : 041 642 140

e-mail: tourist-portoroz@siol.net


 

Pozdrav ob pristanku Pobudnika sprejema Andreja Humar Fatorič - Istriana Portorož in Robert Krajnc direktor Aerodroma Portorož Matevž Lenarčič
     
Robert Krajnc, Matevž Lenarčič, Andreja Humarr Fatorič in Meira Hot - podžupanja občine Piran Pozdrav direktorja marketinga v Petrolu Roka Cudermana Pozdrav predstavnice Ministrstva za zunanje zadeve Polone Mal
     
Talent Nik Oblak 
SPREJEM MATEVŽA LENARČIČA NA AERODROMU PORTOROŽ OB PREJEMU NAGRADE “AVIATOR OF THE WORLD 2013”
27.06.2013


  vabilo na dogodek

  

  

AVIATOR OF THE YEAR
21.06.2013

(Photo-flightglobal.com)


Matevž Lenarčič, the pilot who flew around the world twice and crossed the North pole in a Pipistrel SW, won the voting for the "Aviator of the year" award.

This achievement is even bigger if we consider his competition: Felix Baumgartner; the helicopter crew that saved all 14 passengers on an emergency landing in the North sea; and the NATS Olympics Team, who took care for air traffic during the Olympic games in London.


The Flightglobal Achievement Awards celebrate and acknowledge individuals, teams and innovations at work in the aviation and aerospace industries.
The Flightglobal Achievement Awards were presented at the Musée de l'Air et de l'Espace on Tuesday 18th June during the Paris Air Show.


You can read more about this prestigious award here: http://www.flightglobal.com/page/achievement-awards/2013/welcome/


GLWF Team would like to thank all of you for voting him !

THANK YOU!
12.06.2013

The GreenLight WorldFlight – North Pole 2013 is successfully completed. It was a long cold journey with relatively challenging weather which finally resulted in about a week of delay. The cold is not just another world but brings a lot of unexpected difficulties like deadly icing conditions, low visibility due to ice crystals, fog, drifting snow which finds a way to any possible opening in the aircraft structure, fragile plastic, difficult refueling, numb fingers, impossible engine start, dead batteries and many others. Sometimes during snow blizzard when I tried to protect tiny aircraft against violent nature, I felt like beeing naked in vast snow desert. The polar pilot wisdom is rather simple. Be patient, wait for improving conditions,  keep down your ego, you can't fight against nature.

Luckily I was surrounded by good spirit of incredible members of our team and many good wishers all around the world. Along the flight I have met great guys who helped me out of troubles with their local experiences. Italian Arctic Nature Guide Mirko Chiappini with his girlfriend Martina www.piusalgopiuvalgo.com offered me a hand in Longyearbyen – Svalbard. Samo Cebul, my good friend from Slovenia who started pilot career as canadian bush pilot and now flies for First Air  www.firstair.ca , one of the leading Arctic airlines. He took care of me from his base in Yellowknife, he organized Kenn Borek www.borekair.com support (Andre Martineau)  and hangar in Resolute Bay, he convinced Buffalo Joe from Buffalo Airways www.buffaloairways.com  for free fuel in Resolute Bay, he sent me some food and survival stuff, arrange First Air hangar and support in Iqaluit and most importatnt he was in daily contact with me with weather and other  informations.

Than Iqaluit based Polar pilots  www.polarpilots.ca  with Bert Rose and Cameron McGregor with their important informations and help during my short stay in Iqaluit. When I made unexpected landing at remote Havre St. Pierre airfield, bush pilot Hugo Elias appeared like a miracle and offered a hand with engine and aircraft problems.

It was a real pleasure and honor to cooperate  with Mrs Ksenija Škrilec and Mrs Polona Mal from Global Challenges Department of Ministry of Foreign Affairs of RS, Mrs Irena Gril from Slovenian Embassy in Kanada, than Mr Aljoz Krapež, reperesentative of Slovena at ICAO, and representatives of SPIRIT, STO and UKOM. A big thank you also to our sponsors and Aerosol team with dr. Griša Močnik who found this kind of light, ecofriendly flights as ideal platform for their researches.

At least but not last the project would not be possible without our enthusisatic team with Vojko Strahovnik, Andreja Vrečar, Petra Draškovič, Natasa Krhen, Ivo Boscarol, Griša Močnik and my good friend and fellow pilot Domen Grauf.


GreenLight WorldFlight – North Pole2013

April  22nd 2013 – May 26th 2013

Distance: 17 050 km

Flying hours: 61,3

Average ground speed: 278 km/h

Average fuel consumption: 17,1 l/h

Average altitude: 10 000 feet

 

North pole 2013 route 
MATEVŽ SPET DOMA
26.05.2013

Matevž Lenarčič domaMalo po dvanajsti uri je Matevž Lenarčič uspešno zaključil zahteven projekt preleta severnega tečaja in pristal na brniškem letališču.


Ekipa GrenLight WorldFlight
 

ZGODEN PRISTANEK PROJEKTA GREENLIGHT WORLDFLIGHT - NORTH POLE
26.05.2013

Sporočamo, da je zaradi ugodnega vremena v Franciji prihod Matevža Lenarčiča in s tem zaključek uspešnega preleta severnega tečaja predviden v nedeljo, 26 maja ob 11.50 uri na brniško letališče (Center splošnega letalstva).


Ekipa GrenLight WorldFlight

Pristanek projekta GreenLight WorldFlight - NORTH POLE
25.05.2013

Matevž Lenarčič

Sporočamo, da je prihod Matevža Lenarčiča in s tem zaključek uspešnega preleta severnega tečaja predviden v nedeljo, 26 maja ob 15.00 uri na brniško letališče (Center splošnega letalstva).


V primeru, da zjutraj v Nantesu, kjer se trenutno nahaja, ne bo megle, bo poletel že nekaj po 6. uri in bo na Brnik priletel že ob 12.00 ali 13.00. Zadnja informacija bo podana zjutraj, ko bo dejansko vzletel.


Ekipa GrenLight WorldFlight


  vabilo na zaključek projekta

  

NEW PHOTOS
24.05.2013NP Mingan 1 NP Mingan 2 Natashquan

NewFundland 1

 

  

 NewFundland 2

 

  

NewFundland 3

 
      
Quebeck Quebeck 2 Quebeck 3Quebeck 4 Quebeck 5  Labrador
Stephenville Stephenville 1 Stephenville 2

Stephenville 3

 

  

Gander 2

 

  

Gander 4

 
      
Gander Brian Hick Atlantic 1 Atlantic 2


Atlantic 3 Atlantic 5  High speed 1Ireland 1 Ireland 2 Ireland 3

Ireland 4

 

  

France 1

 

  

France 3

 
      
St Nazaire St Nazaire 2 BauleSt Nazaire 3    
SHANNON AIRPORT
23.05.2013

Shannon airport

(Photo: Shannon airport)


Shannon Airport is one of Ireland's three primary airports, along with Dublin and Cork.  http://www.shannonairport.ie/


»Extreme flyer and multi world record mircolight aircraft operator Matevž Lenarčič from Slovenia landed tonight. Great contrast between the microlight aircraft & the AN225« https://www.facebook.com/Shannon.Airport.Official


Dear Irish friends! Thank you for your hospitality! Your free of charge landing and handling is truly appreciated!


GLWF team

---


   1   2    3    4    5    6 

 

 

10. 07 2013

 

Matevžev projekt za "Svet, kot ti je všeč, s podnebjem, kot ti je všeč"

Projekt merjenja koncentracij črnega ogljika v ozračju na letu okoli sveta konkurira na razpisu Generalnega direktorata za podnebno politiko pri Evropski komisiji

  more >>

  Garmin


Rotax aircraft


Jeppesen


Aerovizija letalska fotografija


SPIRIT Slovenia, Slovenian Tourist Board


Argos Založba In Fotografija, Strahovnik Vojko s.p.


Letalska zveza Slovenije


Zavarovalnica Generali


BUFFALO AIRWAYS


FIRST AIR

KEN BOREK AIR


Cirrus


NikonSPIDERTRACKS
Naročila in dodatne informacije: peeter.lenarcic@gmail.com

 


Realization Imbi